10 dingen die je lichaam doet in je slaap

10 dingen die je lichaam doet in je slaap


Een goede nachtrust is super belangrijk voor je gezondheid én je geheugen. 

Maar terwijl jij lekker ligt te slapen, is je lichaam druk bezig met allerlei processen die je misschien niet eens doorhad. Hier zijn tien dingen die je lichaam 's nachts doet terwijl jij in dromenland bent.

1.
Overdag stijgt je bloeddruk door stress en inspanning, maar 's nachts daalt deze weer. Ook je hartslag en ademhaling dalen. Dit geeft je hart en bloedvaten een moment van rust en herstel. Een goede slaap verlaagt daardoor ook het risico op hart- en vaatziekten.

2.
Tijdens de REM-slaap, de fase waarin je droomt, verslappen je spieren volledig. Daarom kun je ’s nachts ook windjes laten. Het verslappen van spieren is het ontspannen ervan. Dit voorkomt ook dat je daadwerkelijk je dromen uitvoert. Stel je voor dat je droomt dat je een superheld bent – zonder deze verlamming zou dat behoorlijk gevaarlijk kunnen worden!

3.
Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen hard aan het werk om alle indrukken van de dag te verwerken. Jouw ogen voeren snelle oogbewegingen uit terwijl je ze dicht hebt. Dit wordt Rapid Eye Movement (REM) genoemd en speelt een belangrijke rol in je geheugen, verwerkings- en leervermogen.

4.
's Morgens ben je een paar millimeter langer dan 's avonds. Dit komt doordat je tussenwervelschijven gedurende de dag vocht verliezen door de druk. 's Nachts nemen ze weer vocht op, waardoor je lengte tijdelijk toeneemt. Misschien merk je het wel als je de achteruitkijkspiegel in de auto opnieuw moet afstellen in de ochtend of avond.

5.
Alles wat je hebt meegemaakt, verwerk je ’s nachts tijdens je slaap. Ook herinneringen verplaatsen zich van je korte termijn geheugen naar je lange termijn geheugen. Als je merkt dat je veel vergeet, kan het aan slaaptekort liggen. Studenten met een chronisch slaap te kort scoren significant latere cijfers.

6.
Tijdens je slaap verlies je veel vocht via je ademhaling en doordat je transpireert. Dit verklaart waarom je 's ochtends vaak lichter bent dan de avond ervoor. Bovendien hebben slechte slapers vaak meer trek overdag, waardoor ze sneller aankomen. Een goede nachtrust helpt dus ook om je gewicht in balans te houden!

7.
Tijdens de REM-slaap krijgen zowel mannen als vrouwen spontaan meer doorbloeding in hun geslachtsdelen. Dit heeft niets te maken met jouw dromen of gedachten voor het slapengaan, maar is een puur lichamelijk verschijnsel.

8.
Wanneer het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan, het slaaphormoon. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt en je gemakkelijker in slaap valt. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.

9.
Collageen, een eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt, wordt 's nachts het meest aangemaakt. Dit helpt bij het herstellen van huidbeschadigingen en vertraagt het ontstaan van rimpels. Daarom is een goede nachtrust essentieel voor een gezonde en stralende huid en moeten modellen minstens 8 uur slapen. De fotograaf heeft het gelijk door als ze een nachtje hebben doorgehaald.  

10.
Tijdens je slaap maakt je immuunsysteem cytokinen aan, stoffen die ontstekingen bestrijden en infecties helpen voorkomen. Je lichaam herstelt zich en produceert nieuwe afweerstoffen die verschillende organen helpen te herstellen. Slaaptekort verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes.


Conclusie: 
Slaap is veel meer dan alleen rusten – het is een actief proces waarin je lichaam zich herstelt, je hersenen informatie verwerken en je gezondheid op peil wordt gehouden. Een goede nachtrust is net zo belangrijk als gezonde voeding en beweging. Dus zorg ervoor dat je voldoende slaapt en gun je lichaam de tijd om deze processen uit te voeren!



Wat heeft goed slapen met woonbiologie te maken?

Alles!

Apparatuur, vooral draadloze apparatuur zoals wifi-routers, muziekboxen, mobieltjes kunnen je nachtrust enorm verstoren. Evenals elektrische snoeren onder of achter je bed maar ook straling van zendmasten in je buurt én ook natuurlijke straling.

Natuurlijke straling wil niet zeggen dat het gezond is omdat het natuurlijk is. Dit is een misvatting. 

Wil je meer weten, lees dan het boek Uit Straling, of vraag een telefonisch contact aan. 



Wil je meer weten hierover, lees dan het  boek Uit Straling: 
Je kunt ook een woononderzoek aanvragen. 
Download de brochure over een woononderzoek, of stuur mij even een mail: hello@astridtax.nl 

Brochure:




Wel of niet schadelijk?

Wel of niet schadelijk?
Het zal je niet ontgaan zijn: 
De Iphone 12 van Apple is in het nieuws vanwege een te hoge stralingsbelasting.

In Frankrijk geldt een voorlopig verbod op de verkoop van de Iphone 12 en in Belgie en Duitsland is ook een onderzoek hiernaar gestart.

Eindelijk, denk ik dan. Het gaat mij er vooral om dat er duidelijke voorlichting is naar waarheid wat de effecten kunnen zijn. 
En dan ligt de verantwoording hoe je er mee om gaat bij de mensen zelf. 
Vergelijk het met roken.


Opnieuw ontstaat er een discussie over waar de grenswaarden moeten liggen, en wat schadelijk is voor de gezondheid en wat niet.

Ik lees soms de reacties die mensen onder de artikelen plaatsen en echt, ik krijg daar direct jeuk van. Irritatie en onbegrip.


Laat ik beginnen met gelijk mijn mening: 
Als er iets is dat in welke mate dan ook straling uitzendt die schadelijk ZOU KUNNEN ZIJN, hoe on-intelligent (netjes, hè?) ben je dan, als je:
  • tóch jouw hoofd er tegen gaat houden,
  • het apparaat in je borstzak steekt, lekker dicht bij je hart.
  • Of zo’n apparaat in de voorzak van je broek, lekker dicht bij …. Afijn, je begrijpt mijn punt.
Maar dat is wat we doen!

Onder het hoofdkussen.

En je wil niet weten hoe hoog ik mijn wenkbrauwen had toen ik op de radio hoorde dat heel veel mensen s’ nachts hun mobiel onder het hoofdkussen leggen en dan opladen.
Want het was niet in de beschrijving gemeld dat het niet mocht. Dus dan kan het geen kwaad denken deze mensen.
Ook heel on-intelligent naar mijn mening.

Nog even over de grenswaarden:

Quote uit m’n boek Uit Straling: 
“Het aanhalen van de grenswaarden van 61 V/m en durven beweren dat het geen enkel biologisch effect zal hebben bij langere duur belasting is dus enkel gebaseerd op de op- warming van een ballon met water.

De manier waarop het vaststellen van de grenswaarden voor de hoogfrequent straling tot stand is gekomen is eigenlijk heel beledigend.

Onze hoofden met onze hersenen, waarin zich de meest genieuze, biologische en neurologische processen zich afspelen, zijn vergeleken met een ballon gevuld met water. Door dit te bestralen met hoogfrequent straling ontstond er bij een bepaalde waarde een opwarming van het water. “


Wat wel:

Als er vermoedens zijn of iets een negatief effect kan hebben op jouw gezondheid, neem afstand, gebruik het niet of minimaal.

En als je kinderen hebt, maak het dan deel van de opvoeding dat afstand je beste vriend is wat betreft dit soort dingen.

Oortjes in, of speaker functie. En NIET op het lichaam dragen.
Kan het écht even niet anders, dan in de achterzak.
Fijne dag vandaag!


 
Read Older Posts